Ventilatie

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Bijgevolg vermindert de luchtcirculatie. We spenderen veel tijd binnenshuis, waardoor een goeie circulatie enorm belangrijk is. VTRM Technieken voorziet verschillende ventilatiesystemen: systeem C+ en systeem D.

Een ventilatiesysteem van het type C zal de vervuilde lucht via afvoerroosters in o.a. toiletten, badkamers, douchecellen, bergingen en keukens uit de woning zuigen en afvoeren naar buiten.

Door de onderdruk die hierdoor gecreëerd wordt, wordt verse lucht via raamroosters de woning binnengebracht. In de woning zelf wordt lucht vervoerd via roosters in deuren en via openingen onder de deuren.

Meestal wordt een bedieningsschakelaar in de keuken geplaatst. Je kan doorgaans kiezen tussen 3 standen: laagstand, middenstand en hoogstand. De ventilatie wordt nooit uitgezet.

Ventilatie van het type D of balansventilatie is gebaseerd op een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Over het algemeen wordt op de zolderverdieping een ventilatiebox voorzien, die de afvoer van vervuilde lucht, en de aanvoer van verse lucht voor zijn rekening neemt.

In de ventilatiebox zijn aparte energiezuinige ventilatoren voor aanvoer en afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken en het toilet. Tegelijkertijd wordt er verse lucht aangeleverd in andere kamers, zoals de leefruimte, slaapkamer, etc.

Gebalanceerde ventilatie wordt vrijwel altijd met een WTW-toestel (warmteterugwinning) toegepast. Zo wordt tot 90% van de warmte die zich in de vervuilde lucht bevindt, teruggewonnen (gerecupereerd) en terug in de woning gebracht.

Zoek je nog een partner voor jouw ventilatiesysteem, maar weet je niet welk systeem het beste is voor jouw woning? Wij komen graag eerst langs bij jullie om zo correct advies te kunnen geven.